Antalya’nın en önemli sembollerinden: Aspendos
Bazı tarihi kaynaklarda, şehrin kurucusu olarak Kolophon şehrinin kurucusu, Klaros’taki Apollon tapınağının ünlü kahini Mopsos gösterilmektedir. Antik çağın ünlü tarihçisi ve coğrafyacısı Strabon’a göre ise kent, Truva savaşları sonrasında adalar üzerinden bölgeye gelen ve yerleşen Akalar tarafından kurulmuştur.
Deniz ile ulaşımını, verimli topraklarını ve bereketini Eurymedon nehrine borçlu olan Aspendos, tarihin çeşitli dönemlerinde ele geçirilmek istenen bir kent olmuştur. Yunanlılar ve Persler arasında gerçekleşen Eurymedon Deniz Savaşı, Yunanlıların zaferi ile bölgede gerçekleşmiş, kent büyük İskender’e, Helen, Roma ve Bizans medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır.
Bizans döneminde bölgeye gerçekleştirilen Arap istila hareketleri ile şehir tarihteki önemini kaybetmeye başlamış, sonrasında bölge Selçuklu hâkimiyetine geçmiş, Köprüçayı üzerindeki eski Roma köprüsü restore edilerek yeniden inşa edilmiş, ünlü Roma dönemi eserlerinden olan Aspendos Tiyatrosu, kervansaray ve saray olarak kullanılmıştır.
Aspendos Tiyatrosu
Günümüzde antik şehrin en önemli, hatta dünyanın en iyi korunmuş Roma dönemi tiyatrolarından biri olarak kabul edilen Aspendos Tiyatrosu, MS 2. yy Roma İmparatoru Markus Aurelius döneminde inşa edilmiş, planları ünlü Mimar Theodoros’un oğlu Zenon tarafından çizilmiştir. Bulunan bir kitabede belirtildiği üzere Crispinus / Auspicatus Curtius adlı Aspendoslu zengin iki kardeş tarafından yaptırılmıştır.
Yığma taş bloklardan inşa edilmiş muhteşem sahne binası, akustik yapısı, yaklaşık 13 bin kişiye oturma imkânı sunan Cavea’sı ile tiyatro, inşasından 1800 yıl geçmesine rağmen görenleri bugün de kendine hayran bırakmaktadır.
Aspendos ziyaretinde gezilmesi önerilen kalıntılar:
Aspendos Akropol
Aspendos Tiyatro
Su Kemerleri