Antalya Müzesi, tarihine ışık tutuyor

Turizmin başkenti Antalya, tarih boyunca önemli medeniyetlere ev sahipliği yaptı. Bu zengin tarih, bölgeye çok seçkin eserler de bıraktı. Bu tarihi zenginliği, bir arada görebileceğiniz tek yer Antalya Müzesi’dir. Antalya’ya kadar geldiyseniz Antalya Müzesi’ni görmeden geri dönmeyin.
Antalya Müzesi, tarihine ışık tutuyor

Denizi, güneşi ve kumu ile misafirlerini kendisine çeken Antalya, tarihi açıdan da çok zengin bir yapıya sahip. Uzun kıyı şeridi ve bereketli toprakları ile insanoğluna ev sahipliği yapan Antalya, birçok zengin tarihi esere sahiptir. Antalya’ya geldiyseniz ve tarihi eserlere bir göz atmak isterseniz bu eserlerin sadece birkaçını görebilirsiniz. Ancak size önereceğimiz öyle bir yer var ki tüm bölge tarihini birkaç saat içinde deneyimleyebilirsiniz.

Evet, bir tarih yolculuğu yapmak istiyorsanız Antalya’da ilk gideceğiniz yer Antalya Müzesi olmalı. Kendine özgü koleksiyonları ile dünyanın sayılı müzeleri arasında gösterilen Antalya Müzesi ile bölgenin en seçkin tarihi eserlerini görebilirsiniz.

Antalya Müzesi öğretmen Süleyman Fikri Erten tarafından 1922 yılında kurulmuş. Bir süre Kaleiçi’ndeki Alaaddin Camii’nde, 1937 yılından sonra da Yivli Minare Külliyesi’nde faaliyet gösteren Antalya Müzesi, 1972 yılında bugünkü binasına taşınarak tarih tutkunlarının uğrak noktası haline gelmiş.

1988 yılında Avrupa Konseyi Özel Ödülü’nü alan müzede 14 adet sergi salonu yer alıyor. Bu sergi salonlarının yanı sıra müzenin bahçesinde sergilenen eserleri de mutlaka görün. Müzedeki arkeolojik eserlerin çoğu bölgede yapılan kazılardan elde edilmiş, Etnografik eserler ise müze uzmanlarınca bölgeden toplanmış.


Sergileme, Karain Mağarası buluntularıyla başlayıp, Bademağacı, Karataş Semayük, Bayındır Tümülüsleri, Hacımusalar, Limyra, Patara, Xanthos, Arykanda, St.Nicholas Kilisesi, Perge ve Müze kurtarma kazılarından elde edilen buluntularla devam ediyor.

Antalya Müzesi’ne geldiyseniz yüzyılın definesi olarak gösterilen Elmalı Sikkeleri’ni, 2011 yılında vatanına dönen Yorgun Herakles’i mutlaka görün. Bu eserlerin yanında müzenin simgesi haline gelen Dansöz Heykeli’ni Damitias Lahdi, Herakles Lahdi ve Girlandlı Lahdi de görmenizi tavsiye ediyoruz.

Antalya ve bölge tarihine ışık tutan Antalya Müzesi’ni ve şehirdeki önemli tarihi değerleri görmek için Tourama Turizm ile iletişime geçip planlı bir tarih turu yapabilirsiniz.